Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna

Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna: nog zeven dagen en de journalistieke pelgrimage door Marc Couwenbergh naar 21 schilderijen van Johannes Vermeer waarop vrouwen de hoofdrol spelen, is verkrijgbaar als e-book. Op 16 december, de dag dat Vermeer werd begraven in de Oude Kerk in Delft, gaat het eerste exemplaar naar een hedendaagse muze.

Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna
Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna
Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna

Vrouwen domineren het opmerkelijk kleine oeuvre van Johannes Vermeer. Op 33 van de 37 schilderijen die we van hem kennen, spelen vrouwen de hoofdrol. Dat is al heel uitzonderlijk. Geen van zijn tijdgenoten gaf zoveel aandacht aan vrouwen. Wat het nog bijzonderder maakt, is dat Vermeer niet alleen oog had voor het charmante uiterlijk van zijn vrouwen, maar dat hij juist ook hun gedachten, overwegingen en emoties in verf wist te vatten. Dat maakt hem uniek en tot een modern kunstenaar avant-la-lettre.

Aftellen naar De meiden van Vermeer achterna en bestellen

Verzeker je van je eigen exemplaar van het e-book De meiden van Vermeer achterna voor slechts € 12,95 (inclusief 21% btw) . Vul hier het bestelformulier in.

Het raadsel Vermeer

Boekenkasten vol zijn er geschreven over de Hollandse schilders van de zeventiende eeuw. Toch is er nooit een antwoord gevonden op de vraag hoe Vermeer tot zijn uitzonderlijke schilderkunst kwam. Over zijn leven en werk is heel weinig bekend. Hij geldt nog steeds als ‘de Sfinx van Delft’. Die bijnaam kreeg hij in de negentiende eeuw van zijn herontdekker, de Fransman Théophile Thoré-Bürger. In de achttiende eeuw was Vermeer nagenoeg vergeten. Sindsdien zijn de archieven van Delft nageplozen op elk woord dat in verband gebracht kan worden met de schilder. Niettemin vormen het leven en het werk van Vermeer in feite één groot raadsel.

Kunstgeschiedenis voor iedereen

De kans is klein dat er ooit nog documenten over zijn schilderkunst van hemzelf of van tijdgenoten gevonden worden. Toch ligt de oplossing van het raadsel Vermeer dichterbij dan gedacht. Namelijk in de schilderijen zelf. Wie goed kijkt, ontdekt de wereld van Vermeer. En dat gebeurt in De meiden van Vermeer achterna en dat maakt het boek zo aantrekkelijk. Het is geen taaie kunsthistorische verhandeling, maar een vlot geschreven verslag van de ontmoetingen die Marc Couwenbergh had met 21 vrouwen van Vermeer.

Lees meer over De meiden van Vermeer achterna.

Facebooktwitterlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.