Het GOUDA Boek

Gouda is meer dan kaas, kaarsjes en onrust.  In Het GOUDA Boek presenteert Marc Couwenbergh de 285 leukste,  opvallendste en heftigste momenten uit de duizend jaar lange Goudse geschiedenis.

Het GOUDA Boek is het geschiedenisboek over Gouda voor iedereen.
Het GOUDA Boek is het geschiedenisboek over Gouda voor iedereen.
Het GOUDA Boek 

Het GOUDA Boek is het geschiedenisboek over Gouda voor iedereen.  Elke bladzijde vertelt één gebeurtenis met een helder verhaal en aansprekend beeld. De foto’s komen uit archieven en hedendaagse fotografie van de bijzondere erfgoedplekken die de stad nog altijd rijk is.  Het GOUDA Boek is leuk voor iedereen die iets heeft met de stad. Voor Gouwenaars is het een must, zowel voor nieuwkomers als  voor doorgewinterde Goudalogen.

Stadhuis van Gouda betaald met kuitbier

Icoon van Gouda is het wereldberoemde stadhuis dat in het midden staat van de driehoekige markt. Het stadhuis dat dateert van rond 1450. De bouw werd voor een groot deel betaald uit de belasting die de Goudse bierbrouwers en bierhandelaren moesten betalen. Hun Goudse kuitbier was het meest populaire bier in die tijd. Ook in Vlaanderen dronken ze graag het Goudse kuitbier.

‘Doorvaart binnen der duinen’

In tegenstelling tot de andere Hollandse steden was de gouden eeuw voor Gouda niet de zeventiende eeuw. De bloei van Gouda begon eerder:  in de vijftiende eeuw en liep door tot in de zestiende eeuw. De basis van de Goudse economie is de ‘doorvaart binnen de duinen’. Alle handelsverkeer tussen het zuiden en het noorden moet Gouda passeren, of de schepen moesten over zee gaan.

Het GOUDA Boek verscheen in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland, Museum Gouda en Bibliotheek Gouda.

Het GOUDA Boek  kost  €17,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel, via WBooks of cti@marccouwenbergh.nl

Het GOUDA Boek
285 illustraties
285 pagina’s
26x173x170 mm
ISBN13     9789040007064

Het GOUDA Boek in het AD Groene Hart
Interview met Marc Couwenbergh over Het Gouda Boek.
Interview met Marc Couwenbergh over Het GOUDA Boek.
De etalage van de Goudse boekhandel Verkaaik vol met Het GOUDA Boek.
De etalage van de Goudse boekhandel Verkaaik vol met Het GOUDA Boek.