Eenzaam - een superkort verhaal door Marc Couwenbergh. Balkons in Marseille, Cité Radieuse van Le Corbusier.

Eenzaam – een superkort verhaal

Eenzaam – Een superkort verhaal. De blaadjes vallen en de avonden zijn weer lang. Tijd voor huiselijke gezelligheid. Maar niet iedereen ervaart die. Met de  winter voor de deur nemen somberheid en depressies toe. Velen voelen zich eenzaam. 

Eenzaam – een superkort verhaal

Ze hoort de wasmachine van de buurman centrifugeren. Het is dus bijna half twaalf. Altijd draait hij op zondagochtend een was. Zo meteen hangt hij zijn blauw gekleurde shirts aan het wasrek op het balkon. Tenminste als het weer het toelaat.

Ze kijkt opnieuw bezorgd naar buiten. Vanaf de achtste etage heeft ze vrij uitzicht op de grijze lucht. Blijft het droog? Ze loopt naar de balkondeur, opent die, maar stapt niet het balkon op.

Appartementencomplex

Haar hart bonst. Het gieren van de wasmachine klinkt steeds luider. De hoge tonen boren zich in haar hoofd. Al wordt ze vandaag 50, met haar oren is niets mis. Die registreren elk geluid in het appartementencomplex. Ze herkent haar medebewoners aan hun voetstappen. Hun namen kent ze alleen van de naambordjes bij de bellen. Dat van haar buurman ontbreekt. Hem aanspreken, heeft ze nog nooit gedurfd.

Het hoge geluid zwakt af. De trommel draait steeds langzamer. Haar ademhaling gaat juist sneller. In haar oren suist en klopt nu alleen haar bloed. Ze wacht op de droge klik van het openen van de wasmachine. Dan duurt het nog een halve minuut voor hij zijn balkon opkomt. Ze sluit haar ogen en telt.

Wasmand

Bij 30 stapt ze het balkon op. Ze hoort hoe hij de wasmand op de grond zet. Nu zal hij zich bukken om er een shirt uit te pakken. Vervolgens zal hij zich oprichten om het op te hangen. Daarbij zal hij zich iets naar haar balkon toedraaien. Dan zal ze zeggen: ‘Dag buurman. Kom je op mijn verjaardag?’

Een windvlaag doet haar huiveren. Tegelijkertijd hoort ze van alles wat ze niet thuis kan brengen. Verward opent ze haar ogen. Buurman balanceert op de rand van de balustrade. Haar ‘Dag buurman’ wordt overstemd door de doffe dreun van beneden.

Meer korte verhalen van Marc Couwenbergh lezen? Klik hier voor Vergeten – kort verhaal

 

Facebooktwitterlinkedininstagram

Een gedachte over “Eenzaam – een superkort verhaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.