gouda

Gouda is meer dan kaas, kaarsjes en stroopwafels. Gouda is ook de stad van de Goudse Glazen, van het Goudse plateel en het Goudse Kuitbier. En Gouda is een stad vol monumenten uit het verleden en het heden.

Gouda is meer dan kaas, kaarsjes en
Gouda is meer dan kaas, kaarsjes en

 

Geboortestad van illustere kunstenaars

De dichter, tekenaar en wetenschapper Leo Vroman werd er geboren. Enkele dagen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij uit Nederland naar Indiƫ waar hij in Japanse kampen terechtkwam. Na de oorlog vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Daar tekende hij in 2007 Mijn Eigen Gouda uitgegeven als zeefdruk door de Kunstuitleen Gouda.

In "Mijn eigen Gouda' tekende en schreef herinneringen op aan zijn geboortestad.
In “Mijn eigen Gouda’ tekende en schreef herinneringen op aan zijn geboortestad.
Een middeleeuwse wandcatalogus
Middeleeuwse wandcatalogus met titels uit een biblioheek van rond 1500.
Middeleeuwse wandcatalogus met titels uit een biblioheek van rond 1500.

In de archieven bleef een unieke middeleeuwse wandcatalogus bewaard. De werkgroep GoudaOpSchrift en de Universiteit van Amsterdam, faculteit der Geesteswetenschappen, opleiding Boekwetenschap en Handschriftkunde deden onderzoek naar het perkamenten fragment uit ongeveer 1500. De resultaten publiceerden ze in
Een middeleeuwse wandcatalogus. cti deed de tekstredactie.

 

Goudse Glazen en de Goudse Cartons
Carton van het negende glas getekend door Lambert van Noort en uitgevoerd door Digman Meynaert.
Carton van het negende glas getekend door Lambert van Noort en uitgevoerd door Digman Meynaert.

Het Geheim van Gouda is de unieke collectie cartons, de oorspronkelijke werktekeningen van de glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk, een van de weinige monumenten in Nederland met het hoogste aantal Michelinsterren. Al eeuwen liggen ze achter slot en grendel in de kerk. In 2002 waren ze voor het eerst te zien voor het publiek in het Goudse museum. Marc Couwenbergh schreef de speciale bijlage van de Goudsche Courant over deze unieke tentoonstelling.