Zomerse oversteek naar Ipswich in Toerzeilen

Zomerse oversteek naar Ipswich is gepubliceerd in Toerzeilen, het magazine van De Toerzeilers in het 2016 julinummer. In dit  artikel doe ik verslag van mijn zeiltocht dit voorjaar met de Optie, een Beneteau First 31, van schipper Rudy van Gemert naar Ipswich aan de River Orwell.

Oversteek naar Ipswich Toerzeilen Toerzeilers Een eerste zomerse ochtend op de River Orwell waar de tijd lijkt stil te staan.
Een eerste zomerse ochtend op de River Orwell waar de tijd lijkt stil te staan.
Een zomerse oversteek naar Ipswich

Als extraatje gingen we ook de River Deben op naar Woodbridge. De terugtocht eindigde in Vlissingen, thuishaven van de Optie. De extra warme slaapzak die ik enkele dagen eerder nog had aangeschaft omdat de temperaturen ’s nachts nauwelijks boven nul bleven, had niet mee gehoeven. Na weken van koude troffen we zomers weer, al ging dat in Engeland gepaard met wat regen.

Toerzeilen Oversteek naar Ipswich 2016

Uit: Zomerse oversteek naar Ipswich

… Als ik mijn ogen open doe, glijd ik meteen mijn slaapzak uit en schuif het luik van de Optie open. In de stilte van de vroege ochtend toont zich de River Orwell: een donker lint tussen glooiende groene heuvels, een landschap zo anders dan aan onze kant van de Noordzee! Iedere keer weer ervaar ik het als de beloning voor de gemaakte oversteek. …

… Om beurten namen we rust. Zeezeilen is voor een groot deel niets doen. Soms kost het me moeite om te schakelen van de gewone dagelijkse hectiek naar de eenvoud en de regelmaat van het leven aan boord. Gelukkig vlogen er ditmaal niet allerlei to-do-lists door mijn hoofd. Het zachte geklots bracht me in een heerlijke sluimertoestand. …

… Ipswich is een typisch Engelse stad inclusief het bijbehorende verval. Maar aan de haven, in feite een grote jachthaven, kondigt zich een nieuw elan aan. Hoogbouw met veel glas en staal, onder andere van de universiteit. Maar niet elk bouwproject verloopt even voorspoedig. De betonnen kolos aan het eind staat er nog even desolaat bij als bij mijn vorige bezoek twee jaar geleden. …

Facebooktwitterlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.