Plantaris hypertonie! Dus geen knieblessure

Plantaris hypertonie! Dus geen knieblessure! Die diagnose stelt sportarts Alsemgeest. Hij zegt dat rust niet helpt om van mijn vermeende knieblessure af te komen. Er is maar één remedie tegen plantaris hypertonie: manuele manipulatie en dat is geen prettige behandeling. Sterker nog: die doet pijn. Dit is deel 4 van het feuilleton ‘Hartverscheurend hardlopersleed’.

Route 83 naar het Sport Medisch Adviescentrum

Niet Route 66, maar route 83 is mijn hoop op de toekomst. Elke afdeling van het Groene Hart ziekenhuis heeft een routenummer gekregen. Dat maakt de bewegwijzering overzichtelijker. Maar het hoge nummer betekent voorlopig alleen een lange wandeling door eindeloze ziekenhuisgangen. Soepel laveer ik tussen rollators en rolstoelen door ondanks mijn knieblessure.  Op de eerste etage eindigt route 83 abrupt. Drie meter verder zie ik de stoelen van een wachtkamer met er tegenover een balie. Die is echter leeg. Ik loop terug naar het bordje route 83 en ontdek op een deur de aanwijzing dat men zich voor de sportarts niet hoeft te melden. Je kunt in de wachtkamer gaan zitten tot je opgeroepen wordt.

Op de behandeltafel van dokter Alsemgeest

Binnen enkele minuten klinkt mijn naam. Dokter Marc Alsemgeest zelf nodigt me uit in zijn spreek- en behandelkamer. Na mijn verhaal aangehoord te hebben, mag ik op de behandeltafel gaan liggen op mijn rug. Hij pakt mijn knie, draait wat aan het onderbeen en vraagt of het pijn doet. “Ik voel het, maar pijn kan ik dit niet noemen.” “Auw, auw,” piep ik, want ondertussen heeft hij mijn onderbeen tegen mijn bovenbeen gevouwen. Iets wat mij al weken niet meer lukte. “Auw!” Een ongewoon heftige pijnscheut schiet door me heen als zijn grote hand mijn knie aan de achterkant vastpakt. Hetzelfde gebeurt er als hij me iets boven de enkel vastpakt en vervolgens ook mijn kuit.

Ik heb plantaris hypertonie hypertonie plantaris plantarisspier knieblessure
De plantaris is een pees die loopt van je hiel tot aan de knie. Door overbelasting raakt die verkrampt: hypertonie plantaris.
Diagnose Plantaris hypertonie

Terwijl de pijnen langzaam wegtrekken, stelt dokter Alsemgeest de diagnose. “Je hebt geen knieprobleem, maar een peesprobleem. Van de hiel naar de knie loopt een pees en die is helemaal verkrampt: hypertonie van de plantarisspier. Dat lossen we niet op met rust. Er is geen andere behandeling dan manuele manipulatie. Dat voelt niet prettig. Ik oefen druk uit op drie punten in de hiel waarop de plantarisspier zich even ontspant en daarna masseer ik steeds de pees los. Nogmaals, het voelt niet fijn, maar het is het enige wat helpt. Wil je het?” Onmiddellijk zeg ik ja. Ik heb alle vertrouwen in zijn aanpak en ik wil alleen maar zo snel mogelijk weer rennen.

Manuele manipulatie ofwel kraken

Vijftien minuten later loop ik blij route 83 in omgekeerde richting. Mijn rechterknie en been voelen ontspannen en  tegelijkertijd tintelt alles er. De adrenaline giert nog door mijn lijf. Ik kan me niet herinneren ooit zoveel pijn doorstaan te hebben. Hoewel de logica verbiedt een stelling om te draaien, vermoed ik dat het wat betreft de zachte heelmeesters die stinkende wonden maken, wel mag. De door Alsemgeest zelf ontwikkelde behandeling tegen plantaris hypertonie is allesbehalve zachtzinnig. Neutraal aangeduid als manuele manipulatie, maar beter bekend als kraken. De druk die hij op de hiel uitoefende was al pijnlijk, maar bij de daarop volgende massage van de spier had ik, liggend op mijn buik, mijn gezicht tegen het bed gedrukt en zowat mijn tanden in het papieren laken gezet om het niet uit te schreeuwen.

Hamstrings rekken

De hamstrings rekken, rekken en rekken is nu mijn opdracht. De kern van het probleem van mijn plantaris hypertonie zit in de hamstrings. Die zijn onvoldoende gerekt en blijven daardoor te kort. Volgens dokter Alsemgeest moet ik met mijn vingertoppen de grond kunnen raken als ik vooroverbuig met gestrekte knieën. Dat gaat veel oefening vergen. De hamstrings mag ik niet belasten, want dat werkt het rekken tegen. Hardlopen mag wel, maar in een heel rustig tempo en niet lang en niet ver. Dat is relatief goed nieuws. Dat er voorlopig geen halve marathon voor mij in zit, is wel duidelijk.  Maar hoe hard en hoe ver kan ik nog hardlopen?

 

Facebooktwitterlinkedininstagram

12 gedachten over “Plantaris hypertonie! Dus geen knieblessure”

 1. Ik heb paar dagen geleden precies dezelfde behandeling gehad als hier boven. Alleen heb ik deze blessure niet opgelopen tijdens het hardlopen, maar op mijn werk als logistisch medewerker. Ik heb 15 maanden mank gelopen en met pijn geleefd. In die tijd onderzocht door een neuroloog, uroloog en fysio gehad en niemand wist wat er loos was. Ik kom even naar een naamgenoot in Gouda en hij verteld mij even dat hij het ter plekken het kon oplossen. Ongelooflijk… Wel ervaar ik nog steeds pijn en moet mijn been weer wennen aan alles. Na rust en het steeds rekken van mijn hamstring met oefeningen hoop ik toch over paar maanden weer te kunnen werken.

  Wel ben ik vergeten door de enthousiasme wat de dokter zei over de rek oefeningen. Om de 2 uur rekken maar hoe vaak per keer en hoeveel sec? 30 sec? Graag ontvang ik hier antwoord op.

  1. Hallo Mark, goed te horen dat mijn ervaring je geholpen heeft. Wat betreft je vraag hoe vaak en hoe lang, zul je bij de arts moeten zijn. Ik herinner me dat de sportarts tegen mij destijds zei op een soort gelijke vraag: net zoveel als nodig is om je benen vrij te houden van de verkramping van de plantaris.

 2. Vanmiddag bij de fysiotherapeut geweest na bijna 6 weken niet hardlopen. Mijn knie ging helemaal niet vooruit. En wat daar gebeurde is precies wat hierboven staat: geen knieblessure, wel plantaris hypertensie. Bij het drukken werd gebruik gemaakt van een sleutel en dat deed inderdaad veel pijn. Ik kon zelfs een vloek niet inhouden, maar nu al wat losser. Opdracht om de hamstrings te rekken en ik mag lopen, zolang ik geen pijn heb. Ik herkende dus veel in het verhaal hierboven wat ik vond na zoeken op “plantaris hypertentie”.

   1. Dank je wel Marc!
    Gisteren en vandaag gerekt en een aantal oefeningen gedaan om de hamstrings weer sterker te maken. En weer een beetje hardgelopen: 6 x 1 / 1 (1 minuut joggen, 1 minuut wandelen). Het is niet veel, maar ik werd er erg blij van!

    Net als bij jou is het verschil nu nog 15 centimeter tussen vingertoppen en de vloer. Kijken of ik deze afstand de komende maanden goed kan verkleinen!

 3. Dag Marc,

  Met interesse las ik je feuilleton. Wat me echter niet duidelijk werd, was de aard van de klachten. Waar had je precies last van?
  Zelf heb ik ook een vaag klachtenbeeld aan mijn knie en onderbeen. Ben benieuwd of dat overeen komt en ik dit artikel maar eens aan mijn fysio moet laten lezen.

  1. Dag Marc,

   Met interesse heb ik je artikel gelezen. Wat waren je klachten? Ik ben inmiddels onder behandeling bij de fysio. Had je ook last van uitstralende pijnklachten? Ik hoor het graag. Mvg Ariadne

   1. Morgen ben ik weer aan de beurt, sleutel manipulatie. Dit wordt de 4e keer, steeds wel met lange tijd er tussen waarin ik een paar dagen na de behandeling weer kan hardlopen. Ik weet dus hoeveel pijn ik morgen weer ga lijden, maar ik heb het er graag voor over, want zondag wil ik de 10 km in Valecia lopen. Ik hoef niet te winnen, als ik maar mee kan doen. Op dit moment kan ik mijn knie niet strekken, staat mijn kuit heel strak en heb ik een stuk minder pijn dan de behandeling morgen. Even doorbijten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.