Theo Beerendonk van impressionisme tot abstractie Oeuvreboek en tentoonstelling

Oeuvreboek en tentoonstelling in Pulchri

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie. Oeuvreboek en tentoonstelling in Pulchri
Het oeuvreboek Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie verscheen bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling op 25 juli 2020 bij Pulchri Studio Den Haag.

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie geeft een overzicht van het oeuvre van Theo Beerendonk (1905-1979). Na het succes van het boek De liefde voor het naakt – Theo Beerendonk is nu het oeuvreboek verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Pulchri Studio, Den Haag. Te zien tot en met 16 augustus 2020.

Veelzijdig kunstenaar van de 20e eeuw

Theo Beerendonk was typisch een 20e-eeuwse kunstenaar. In zijn oeuvre weerspiegelen zich de ontwikkelingen die de beeldende kunst in deze eeuw doormaakte: van traditioneel tot modern. Voor de oorlog schilderde hij in de stijl van het impressionisme kleurrijke naakten, landschappen, bloemstillevens en portretten. Na 1955 liet hij de figuratie los en stortte zich in alle stromingen die de moderne kunst voortbracht. Hij leerde zelfs lassen om eigenhandig metershoge ijzeren sculpturen te maken. Beerendonk bleef altijd trouw aan het ambacht als basis voor de kunst. Hij was ook een zeer vakkundig etser en een autoriteit in de wereld van de grafiek. Zijn reeks monodrukken ‘Vuurvogels’ vormt daarin een kleurrijk hoogtepunt.

Fraai, omvangrijk en informatief

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie is een fraai verzorgde uitgave met harde kaft, telt 200 bladzijden en is voorzien van een leeslint. Het verhaal schetst het leven van Theo Beerendonk dat volledig in het teken stond van zijn kunstenaarschap. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam werd hij gezien als een veelbelovend en talent . Hij won ook de Koninklijke Subsidie. Omdat hij niet behoorde tot de modernisten die de kunst op zijn kop zetten, genoot hij waardering bij een breed publiek.

De tante van Paul Haenen

Ook de moeder van Paul Haenen was verliefd op de jonge kunstenaar. Maar Theo Beerendonk koos niet voor haar, maar voor haar zus. In het televisiesprogramma Verborgen Verleden vertelde auteur Marc Couwenbergh aan Paul Haenen over het Amsterdamse kunstenaarsleven van Beerendonk. Zie ook mijn blog.

Moderne kunst en ambachtelijk vakmanschap

Na 1955 liet Theo Beerendonk geleidelijk aan de figuratie los en begon hij de moderne kunst te verkennen. Uiteindelijk zou hij nagenoeg alle stromingen daarvan zich eigen maken. En dat steeds met een eigen inbreng en interpretatie. Al dompelde hij zichzelf onder in tal van experimenten met hedendaagse kunst, hij bleef trouw aan het vakmanschap dat volgens hem altijd aan de basis van de kunst lag.

Etsdemonstraties in Rembrandthuis

Zo was en bleef Beerendonk een groot bewonderaar van vooral de etskunst van Rembrandt. Jarenlang zou hij etsdemonstraties geven in het Rembrandthuis in Amsterdam, waar hij ook een tijdlang conservator was.

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie

Oeuvreboek met ruim 170 beschrijvingen

Na het levensverhaal en de schets in grote lijnen van de ontwikkelingen in de kunst van Theo Beerendonk volgt een uitgebreid overzicht van het oeuvre. Meer dan 170 werken worden getoond en beschreven. Juist in die afzonderlijke beschrijvingen gaat de kunst van Theo Beerendonk leven. In die verhaaltjes gaat zijn kunst leven voor de toeschouwer en illustreren het verhaal van de kunstgeschiedenis van de 20e eew.

Theo Beerendonk Van impressionisme tot abstractie. Oeuvreboek en tentoonstelling in Pulchri

Facebooktwitterlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.