Het meisje met de parel in de schijnwerper Bestel jouw exemplaar van De meiden van Vermeer achterna door Marc Couwenbergh

De meiden van Vermeer achterna

De meiden van Vermeer achterna is een journalistieke pelgrimage door Marc Couwenbergh langs 21 schilderijen van Johannes Vermeer waarin vrouwen de hoofdrol spelen, verspreid over zeven musea in zes landen.  Vrouwen die elk een eigen bekoring uitstralen.

De meiden van Vermeer achterna is als e-book verkrijgbaar
De meiden van Vermeer achterna is als e-book verkrijgbaar
Vrouwen zijn de sleutel tot de schilderkunst van Vermeer

Op 33 van de 37 schilderijen die we van Johannes Vermeer kennen, spelen vrouwen  de hoofdrol, solo of als duo. Slechts op twee schilderijen doet een man dat. De weinige andere mannen op zijn schilderijen vervullen de rol van aanbidder of koper van liefde.  Van geen andere meester van de Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw is zo’n nadrukkelijke voorkeur voor het ‘zwakke geslacht’ bekend.

Aantrekkingskracht van de meiden van Vermeer

Het meisje met de parel van Johannes Vermeer wedijvert met de Mona Lisa van Leonardo da Vinci om het predikaat meest populaire schilderij allertijden.  Haar zussen zijn minder beroemd maar kregen van Vermeer diezelfde aantrekkingskracht. De meiden van Vermeer zijn altijd een mix van een godin, een aardse schone, een heilige en een hoer. Zij waren zijn muzen.

‘Sfinx van Delft’

De vraag waarom Vermeer vooral vrouwen schilderde, kwam tot nu toe niet aan bod in de bestaande literatuur over Vermeer. We weten relatief weinig van deze meesterschilder. De grote lijn van zijn leven is te reconstrueren, maar veel cruciale vragen zijn nog altijd onbeantwoord. Bijvoorbeeld waar hij zijn opleiding tot schilder kreeg, of aan wie hij werk verkocht? Nog altijd geldt Johannes Vermeer als de ‘Sfinx van Delft’.  Door achter de meiden van Vermeer aan te gaan, kwam ik in het hart van zijn schilderkunst.

De meiden van Vermeer achterna

De pelgrimage begon met een onverwachte ontmoeting met De kantwerkster van Vermeer in het Louvre, Parijs. Te midden van de imponerende en ook letterlijk  grootste topstukken uit de kunstgeschiedenis wist de vrouw op dit miniscule schilderij mijn aandacht te trekken. Hoe kon dat? Het simpele antwoord: ze is een vrouw van Vermeer! Nieuwsgierig of alle vrouwen van Vermeer die uitstraling hebben, besloot ik achter hen aan te gaan.

De meiden van Vermeer achterna als e-book

De meiden van Vermeer achterna is nu verkrijgbaar als e-book (epub2). Verzeker je van een eigen exemplaar via dit bestelformulier.