Het meisje met de parel in de schijnwerper. Het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer wordt opnieuw onderzocht. Hoe schilderde Vermeer Het meisje met de parel? Welke materialen gebruikte hij? Op deze vragen verwacht het Mauritshuis antwoord te krijgen.
Het meisje met de parel in de schijnwerper
Het laatste onderzoek van het schilderij dateert van bijna 25 jaar terug. De onderzoekstechnieken zijn inmiddels verbeterd. Daarom verwacht het Mauritshuis antwoorden van het nieuwe onderzoek. In 1994 werd het schilderij ook gerestaureerd. Dat is nu niet nodig.
Glazen atelier
Mauritshuis-restaurator Abbie Vandivere leidt het onderzoek. Op maandag 26 februari 2018 start het voor twee weken. En het publiek kan meekijken. De onderzoekers gaan werken in een glazen atelier in de Gouden Zaal van het Mauritshuis. Bovendien legt een multi-media presentatie uit wat zij doen. Na zondag 11 maart gaan de onderzoekers de resultaten analyseren. Dus het duurt daarna nog wel even voor de antwoorden duidelijk zijn.
Publiekslezing
Onderzoekers vertellen over het onderzoek op zaterdag 10 maart. Deze publiekslezing begint om 11.00 uur (in het Engels). Om 14.00 uur (in het Nederlands).
3D reproductie
Tijdens het onderzoek kun je Het meisje met de parel natuurlijk niet goed bewonderen. Daarom is een hightech 3D reproductie van het schilderij gemaakt. Die hangt eveneens in de Gouden Zaal. Dus bezoekers kunnen toch foto’s maken van hun lievelingswerk. Want ja, zeg nu eens, wie ziet het verschil met het origineel?
MA-XRF scanning
Het onderzoek maakt van het Mauritshuis voor twee weken één van de meest geavanceerde onderzoekscentra ter wereld. Dat zegt onderzoeksleider Abbie Vandivere met trots. MA-XRF scanning, röntgen en digitale microscopie worden toegepast. Door dit onderzoek gaat Het meisje met de parel behoren tot de best gedocumenteerde kunstwerken ooit.
Meer over Vermeer
Meer weten over Het meisje met de parel en over haar zussen: lees De meiden van Vermeer achterna
Een gedachte over “Het meisje met de parel in de schijnwerper”